Elämäsi juhlat

Tilaus- ja juhlaravintola Laterna sijaitsee jugend-miljöössä Puutarhakadulla - Tampereen ydinkeskustassa.

Tilaus- ja juhlaravintola Laterna tarjoaa vierailijalleen palasen menneen ajan loistoa keskellä nykypäivää. Tilamme ovat hyvin muuntautuvat – voit valita tunnelmallisen ja rauhallisen Sillanpää-kabinetin tai vanhoilla kristallikruunuilla ja antiikkihuonekaluilla sisutetun kauniin ravintolasalimme.

Laternasta löytyvät erinomaiset puitteet erilaisten juhlatilaisuuksien järjestämiseen. Me hoidamme ammattitaidolla mm. yritysten seminaari-, juhla- ja asiakastilaisuudet, kokousaamiaiset ja -lounaat, teemajuhlat, pikkujoulut, vuosijuhlat, cocktailtilaisuudet, karonkat ja häät. Yksilöllisesti suunnitellut palvelukokonaisuudet täyttävät vaativimmankin asiakkaan toiveet. Halusit sitten tyylikkään asiakastapahtuman tai lämminhenkisen perhejuhlan, Laterna on oikea paikka juuri Sinun juhlillesi.

Tilat

Puitteemme ovat joustavat erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Ravintolasali kabinetteineen max. 110-130 henkilöä – salin voi jakaa kahteen pienenpään osaan.

Sillanpää-kabinetti max. 12 hlöä
Sali-kabinetti max. 12 hlöä

Historiaa

1890: Ryyppy ja voileipä 15 pennillä

1890 Tampereella oli vain kymmenkunta tasokasta ravintolaa hotellien yhteydessä. Saman verran oli nk. Vaarinkaljakrouveja, jotka tarjosivat virvoittavaa juotavaa lähinnä kaupunkilaisille. Laternan edeltäjä, Tillikka-Lindroos, hyvämaineinen hotelliravintola, oli kaupunkilaisille tuttu, sillä talon suureen ruokasaliin poikkesivat kadunmiehetkin nauttimaan 15 pennillä ryypyn ja 30 pennillä pullon olutta. Vuosisadan vaihteessa muuttui alkoholipolitiikka raittiusmielisemmäksi, eikä ravintolaan enää saatu anniskelulupaa. Se joutuikin lopettamaan ravintola- ja hotellitoiminnan monien muiden tavoin.

Lue lisää

1907: Viisasten juomaa harvoille

Syksyllä 1907 hyväksyttiin ensimmäinen kieltolaki rajoitti alkoholin anniskelu- ja myyntilupia lähes koko maassa. Tammpereellakin luvan saivat vain muutamat harvat suljetut klubit. Tampereen Suomalainen Klubi ryhtyi suunnittelemaan Puutarhakatu 11:sta toiminnalleen mittavia tiloja. ne käsittivät kokous- ja juhlahuoneiden lisäksi hotellin ravintoloineen. Parin vuoden päästä valmistunut jugend-tyylinen rakennus nimettiin Hämeen Pohjaksi ja avarat tilat olivat monipuolisessa käytössä.

Ensimmäisen maailmansodan puhjettua rakennuksen suuri juhla- ja konserttisali muutettiin sotilassairaalaksi. Vaikeista ajoista huolimatta hotellitoiminta jatkui ja jopa laajeni. Hälläpyörässä oli aluksi 14 hotellihuoneen lisäksi kylpyhuone, viihtyisä seurusteluhuone ja tilava ruokasali. Myöhemmin Suomalaisen Klubin jouduttua vaikeuksiin, sai hotelli seitsemän lisähuonetta.

Edullinen sijainti, ajanmukaisuus ja kodikkuus tekivät Hälläpyörästä suositun majoituspaikan. Hotellia käyttivät mm. tampereen tehtailla vierailevat. Myös taiteilijat ja muut boheemit viihtyivät täällä. Mm taidemaalari Jalmari Ruokoski oli pitkäaikainen vieras, joka maalasi huoneessaan. Kun ryyppy jäi pitkäksi, kuitattiin hotellimaksut tauluilla.

Kansalliskirjailijamme Frans Emil Sillanpää oli myös Hotellin tervetullut kanta-asiakas. Hän vietti 1916 hääyönsäkin hotellissa.

 

1920: Hälläpyörästä Hämeenpyörään

Hälläpyörän vaihtaessa omistajaa ja uusien tuulien puhaltaessa, nimi vaihdettiin Hämeenpyöräksi. Ravintolatoiminta elpyi hiljalleen majoitustoiminnan rinnalla. Kieltolain kumoutumisen jälkeen uusi emäntä ei oikein hallinnut nopeasti kasvavaa asiakaspainetta ja koko Hämeenpyörä alkoi kärsiä epämääräisestä maineesta.

 

1930-1940: Ennennäkemätön renesanssi

Tällöin puhuttiin yhdestä kaupungin hienoimmasta ja suurimmasta hotelliravintolasta Pikku-Tammerista. Hotelliin hankittiin oma puhelinkeskus palvelemaan vieraita. Hämeenpyörän maine ensiluokkaisena ruokapaikkana oli kiistaton. Ravintolasta saattoi tilata monia erikoisuuksia, kuten lantulla täytettyä kania. Syksyisin vietettyjä Martin-juhlia juhlistettiin syömällä hanhea ja mustaa keittoa.

1950-luvulla Hämeenpyörän kukoistus oli auttamattomasti ohi. Majoitustoiminta hiljeni pikkuhiljaa ja ravintolatoimintakin oli elänyt parhaan loistonsa.

 

1977: Uusi kukoistus – Hämeenpyörästä Laternaksi

1970-luvulla alettiin jo arvostaa menneisyyttä ja kaikkea vanhaa. Silloin Hämeenpyörästä tuli Laterna. Laterna kunnostettiin vanhaksi – Lontoon kirpputoreilta, Venäjän sydämestä, suomalaisista huutokaupoista ja antiikkiliikkeistä hankituilla jugend-talon tyyliin sopivalla esineistöllä, huonekaluista, valaisimista, tauluista astioihin ja ruokailuvälineisiin saakka. Tavoitteena oli Tampereen vanhimman toiminnassa olevan ravintolan nostaminen uuteen kukoistukseensa.

 

1998-1999: Entisöity Laterna; Tampereen kaupungin helmi

Pieteetillä tehdyssä remontissa vanha ravintola säilytti ilmeensä, mutta hyötyi nykytekniikasta. Laternan sali ja kabinetit säihkyvät entisöityinä. Asiakaskunta on laaja. Liikemiehet, taiteilijat ja monet muut eri asiakasryhmät ovat löytäneet Laternan. Hääjuhlat saavat arvoisensa puitteet Laternan perinteisessä tunnelmassa. Täällä historia ja nykypäivä kohtaavat. Nostakaamme malja sille perinteisellä tamperelaisella perinneryypyllä, Holipompelilla.